Moip! mukana ECMH2017-tapahtumassa Berliinissä 4.-6.10

17.10.2017

Lokakuussa Berliinissä järjestettävässä kansainvälisessä mielenterveyskonferenssissa esittäytytyi myös Moip!-hanke.

Hanketta esittelemään lähtivät Moipin Sofia sekä VS-FinFamin Sara, joka toimii hankkeen ja yhdistyksen välisenä linkkinä tehden vapaaehtoiskoordinaattorin hommia. Työntekijöiden lisäksi konferenssissa täydelle yleisölle oman tarinansa jakoivat Moip!-mentorit Annika ja Eve, joiden matkakertomuksiin voit tutustua alla.

Lisätietoa konferenssista löydät klikkaamalla tästä.

"Pääsimme Moipin työntekijöiden kanssa matkalle Berliinin mielenterveyskonferenssiin. Olin innoissani jo alusta saakka, että projektin kautta pääsi mukaan tälle hienolle matkalle ja, että projekti halusi ottaa mukaan kaksi ryhmäläistä eikä työntekijöitä, niin olin siitäkin jo vaikuttunut. Ja no kenelle ei kelpaisi ilmainen matka :D, mutta ennen kaikkea olin innoissani siitä, että pääsee oikeasti kuulemaan ja näkemään tämän alan koulutuspäiviä ja ehkä jopa herättämään ajatuksia alan ammattilaisille myös meidän näkökulmista.

Minä ja Annika olimme tehneet oman esityksen valmiiksi aikaisempina viikkoina. Meidän esiintymisaika oli heti ensimmäisenä torstai aamuna, mikä oli hyvä sillä kieltämättä hieman jännitti esiintyä salilliselle ihmisiä ja vielä englanniksi. Pidimme lyhyen esityksen kertoen meidän omat omaistarinat. Oli ihanaa huomata, että yleisö oikeasti reagoi ja ehkä myös liikuttui meidän puheenvuorosta, sillä se puhtaasti kertoi meidän omasta elämästä ja vaikeista asioista, mitä olemme käyneet läpi. Ainut asia, mikä jäi esityksessä harmittamaan oli se, että meidän esiintymisaika oli vain puolikas, sillä järjestävä taho vei meidän aikaa alusta, joten emme päässeet kertomaan kaikkea, mitä olimme harjoitelleet. Vaikka esitys oli lyhyt saimme todella hyvän vastaanoton esityksestä. Meiltä tultiin paljon esittämään jatko kysymyksiä ja kiittämään rohkeudesta kertoa avoimesti omasta elämästä. Se tuntui hyvältä.

Kävimme kuuntelemessa konferenssin puheenvuoroja ja itselleni kolahti hyvin paljon pääluento lasten ja nuorten yksinäisyydestä. Se on mielestäni yksi tärkeimmistä aiheista myös tällä hetkellä nuorten keskuudessa. Ja toivon todella, että jatkossa tulisi myös kouluihin vielä enemmän esille tämä aihe. Suurena toiveena olisi myös, että nuorille olisi enemmän vapaita ilmaisia psykologi tapaamisia, sillä luentoja kuunnelessa tuli hyvin selväksi, että masentumisella on edelleen niin suuri leima, joka estää varsinkin nuoria ihmisiä hakemasta apua. 

Luennot olivat silmiä avaavia, mutta samalla hyvin huolestuttavia.Kävimme matkalla myös kiertämässä nähtävyyksiä ja shoppailemassa, mikä oli ihanan rentouttavaa, kun itselläni ei ole paljon lomaa ollut viime aikoina.Torstai iltana oli myös hyvin rento loppujuhla paikallisessa baarissa, jonne oli varattu todella hyvää ruokaa ja musiikkia. Nautin suuresti, kun pääsi heittämään vielä enemmän vapaalle ja tanssimaan sekä syömään hyvin. Se oli mielestäni todella hyvä lopetus muuten niin rankkojen aiheiden konferenssille.Parasta reissussa oli oma puheenvuoro ja etenkin tunne siitä, että pääsi itse vaikuttaa myös omaisten tarpeiden kuuntelemiseen. 

Moni kuulijoista oli Suomesta myös ja he tulivat jälkeenpäin kertomaan, että heille on tulossa samantyyppinen hanke mielenterveysomaisille. Itselleni tuli huojentava tunne siitä, että asiat on pikkuhiljaa menossa oikeaan suuntaan meillä Suomessakin.

Toiseksi parasta reissussa oli irtiotto, shoppailessa, iltajuhlassa ja kaupungilla. Oli mukavaa, että välillä pääsi tuulettumaan konferenssista ja hieman lomailemaan.

Kehitettävää olisin toivonut konferenssin järjestävältä taholta kellotuksiin. Ymmärrän, että puhujilla on hyvin tarkka aikataulu, että kaikki saa vuoronsa, mutta sen ei pitäisi olla niin tarkka, että osa puheenvuoroista vain keskeytetään, sillä se ei ole reilua puhujille, jotka ovat tulleet pitkän matkan takaa ja valmistaneet puheensa tätä varten. Meidän kohdalla oli vielä hyvin ikävää, että järjestävä taho otti oman puheenvuoron meidän puheen aikana.

Muuten nautin matkasta paljon ja palasin kotiin hyvin väsyneenä, mutta tyytyväisenä."

-Mentori Eve